Het klimaat in Spanje en de Canarische Eilanden

Als het om het weer gaat denken veel mensen dat het er altijd zomers warm is, maar dat is toch niet altijd het geval. In de zomermaanden kan het inderdaad erg droog en warm zijn, maar in grote delen van Spanje kan het in de winter ook erg koud zijn. Koude winters komen vooral voor in het binnenland en het noordwesten, waar de Middellandse Zee geen invloed heeft en het ontbreekt aan grote berggebieden.

Spanje heeft grofweg 3 klimaattypes:

  • mediterraans klimaat (de kustgebieden en de eilanden in het zuiden en oosten, maar ook in bijv. Andalusië)
  • landklimaat (het binnenland)
  • zeeklimaat (het noorden en noordwesten), met relatief koele zomers en zachte winters

De Spaanse wintermaanden

In sommige delen van Spanje kan het is de Winter behoorlijk koud worden. Vooral het noorden en het binnenland is het weer dan vergelijkbaar met die van Nederland, met enkele graden boven nul, geregeld kans op vorst en sneeuw. Ook de noordoostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) is er kans op overlast als gevolg door winterse buien.

Tijdens de wintermaanden en in het voorjaar kan in de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden aan wintersport gedaan worden. In de winter bieden de bergen ten noorden van Madrid ook mogelijkheden om te gaan skiën. Het is zelf mogelijk om in het voorjaar een wintersportvakantie met een winterzonvakantie te combineren, als je gaat skiën in de Sierra Nevada en overnacht ergens langs de kust ten zuiden van de bergen. Binnen een uur rijden een temperatuurverschil van zo’n 25 graden meemaken is dan ook zeer goed mogelijk.

Canarische Eilanden en Balearen

De Canarische Eilanden horen officieel bij Spanje, maar doordat de eilanden geografisch bij Afrika liggen is het klimaat erg afwijkend van het vasteland van Spanje. In de zomer is het meestal minder warm dan langs de Spaanse costa’s en in de winter ligt de gemiddelde temperatuur hoger dan op het vasteland. Op de Canarische Eilanden is het in de wintermaanden meestal lenteachtig, al is slecht weer met neerslag en veel wind ook mogelijk. Dit komt vooral voor als er van november tot en met februari sterke hogedrukgebieden boven West-Europa liggen. Hetzelfde geldt overigens voor de Balearen. Dit is ook een populair vakantiegebied van april t/m november. Hotels in de Balearen zijn dan over het algemeen ook al snel volgeboekt.

Regen en nat weer

Spanje is over het algemeen genomen een vrij droog land, al zijn er redelijk grote verschillen in de gebieden waar de neerslag valt en in welke periodes. In de relatief droge regio’s in het noordelijke binnenland en het binnenland ten oosten en zuid-oosten van Madrid valt op jaarbasis minder dan 500 mm neerslag. Het grootste deel hiervan valt in de winterperiode, terwijl in het relatief natte noordelijk en noordwestelijke deel van Spanje ook in het voor- en najaar geregeld neerslag valt. Zelfs in de droge periode van mei tot oktober is er in vrijwel heel het land altijd wel kans op een flinke onweersbui. In sommige gevallen zelfs meerdere dagen achter elkaar.

Hoge temperaturen

In het voorjaar komen de hoge temperaturen meestal als eerst op in het uiterste zuiden van Spanje en op de Canarische eilanden. In maart kan het daar al snel tegen de 25 graden aan lopen. Voor het grootste deel van Spanje geldt dat het vanaf mei vrijwel overal warm wordt en die warmte houdt over het algemeen tot september aan, in enkele gebieden zelfs tot eind oktober. In Spanje komen in de zomer regelmatige hittegolven voor. In centraal-Spanje en langs alle costa’s zelfs hittegolven met temperaturen boven de 40 graden. Op alle hittegolven na biedt de Spaanse zomer vrijwel altijd lekker warm weer dat ideaal is voor een vakantie.

In de maanden juli en augustus is de stad Sevilla in het zuidwesten zelfs een van de warmste steden ter wereld. Temperaturen boven de 35 graden zijn heel normaal en regelmatig zijn er uitschieters richting de 45 graden. In Almería, dat ten oosten ligt van Sevilla, komt het regelmatig voor dat door extreem hoge temperaturen de opbrengsten van verschillende soorten gewassen dalen vanwege overproductie.

Comments are disabled.